Asbest

Asbest in de bodem

Asbest leek vroeger vanwege zijn eigenschappen een goed toe te passen product. Ondertussen weten we wel beter. Asbest vormt een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. En daarom mogen we het ook al jaren niet meer gebruiken en toepassen. Maar het vroegere gebruik van asbest laat helaas wel zijn sporen na; ook in de bodem. Regelmatig treffen we asbest aan in de bodem. En als we puin in de grond aantreffen, is de locatie zelfs per definitie asbestverdacht. Om erachter te komen of er daadwerkelijk asbest is de grond zit, is een verkennend asbestonderzoek nodig. Bij Silt draaien wij daar onze handen niet voor om. Onze experts zijn gespecialiseerd in onderzoek naar asbest in grond en geven u snel duidelijkheid. Benieuwd naar wat onze experts voor ú kunnen betekenen? Neem dan snel contact met ze op!

Offerte?

Laat het ons weten!

Wanneer is onderzoek naar asbest in de bodem nodig?

Of een onderzoekslocatie verdacht is op het voorkomen van asbest, blijkt uit een vooronderzoek. Dat stellen we op aan de hand van de NEN 5725. Maar het kan ook zijn dat we asbest ontdekken als we een verkennend bodemonderzoek uitvoeren. Bijvoorbeeld als we in de bodem bijmengingen met puin aantreffen. Is een onderzoekslocatie verdacht op het voorkomen van asbest in de bodem? Dan moeten we een verkennend asbestonderzoek uitvoeren, aan de hand van de NEN 5707. En bij een (asbestverdachte) puinverharding, moeten we een verkennend of nader onderzoek asbest (puin) uitvoeren. Hoe we dat moeten doen, staat in de NEN 5897.

Bent u benieuwd of in uw situatie een onderzoek naar asbest in de bodem nodig is? Vraag het gerust aan onze experts. Zij kunnen u er alles over vertellen!

Hoe gaan we te werk?

Als onze experts het vermoeden hebben dat er asbest aanwezig is, dan gaan ze uiterst grondig te werk. Daarbij maken zij gebruik van twee soorten onderzoeken: het historisch onderzoek en het veldonderzoek. Bij een historisch onderzoek bekijken ze bijvoorbeeld luchtfoto’s. Zien ze donkere plekken op de foto’s? Dan kan dat betekenen dat er een watergang gedempt is met asbesthoudend materiaal. En bij een veldonderzoek doen ze eerst een visuele inspectie. Daarna nemen ze steekproefsgewijs grond-of puinmonsters.

Heeft u nog vragen over Silt bij asbestonderzoek te werk gaat? Aarzel dan niet om contact met onze experts op te nemen!