Sonderen

Sonderen

De Nederlandse ondergrond leent zich door zijn samenstelling en eigenschappen bij uitstek voor sonderen. Sonderen is een relatief snelle en weinig arbeidsintensieve techniek. Tegen geringe kosten kan Silt voor u in korte tijd de opbouw van de ondergrond van een groot gebied onderzoeken. Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Vraag het gerust aan onze experts!

Wat is sonderen?

Bij sonderen drukken we een conus in de grond. Dat is een staaf met een kegelvormige punt. Deze meet de mechanische weerstand. Maar ook de wrijvingskrachten van de grond. Aan de hand van de mechanische weerstand en wrijvingskracht bepalen we de draagkracht van de grond. En zien we om welke grondsoort het gaat. Maar sonderen is niet heel nauwkeurig. Willen we het zeker weten? Dan moeten we in de grond boren en een grondmonster nemen. Dat hoeft natuurlijk niet als we de geologische informatie van die plek al weten. Bijvoorbeeld omdat we de grond daar al eens eerder onderzochten.

Sonderingen vullen we aan met grondboringen. We bieden ook de mogelijkheid om tijdens het boren (on)geroerde grond naar boven te halen. En om deze te laten analyseren in ons eigen geotechnisch laboratorium.

Offerte?

Laat het ons weten!
Silt Geo BV verbindt haar expertise aan geotechnisch en geohydrologisch onderzoek en de bijbehorende advisering. Ervaren medewerkers voeren met moderne machines en materieel een breed scala van werkzaamheden uit. Met name voor projecten op moeilijk begaanbaar of bereikbaar terrein is Silt Geo BV uw juiste partner. Meer informatie
De bodemexperts van Silt Milieu BV bieden een zeer uitgebreid dienstenpakket aan. Dat zijn naast grond- en grondwateronderzoek ook adviesdiensten. Silt Milieu BV kan u ook ontzorgen door het gehele projectmanagement voor saneringsprojecten van u over te nemen. Meer informatie

Hoe sonderen wij?

Of het nu gaat om een woning, een kantoor, een brug of een kunstwerk: vaak is een funderingsadvies nodig. Hoe zorgt onze bodemonderzoeker ervoor dat hij niet voor verassingen komt te staan? Dat doet hij door eerst het bouwoppervlak ‘in te sluiten’. Hij plaatst sonderingen op de hoekpunten en vervolgens op de gebouwomtrek, steeds om de 25 meter. Daarna vult hij het hele gebouwoppervlak met sonderingen. De onderlinge afstanden tussen elke sondering is maximaal 25 meter. De aard van het gebouw en de soort ondergrond bepalen de werkelijke afstand. Want door de sterk wisselende ondergrond kan dit flink afwijken. Meestal verkleinen we de afstand dan naar 20 of 15 meter. Van enkele gemeenten in Nederland weten we dat ze erg sterk wisselende grondsamenstellingen kennen. Dat vraagt om kleinere tussenliggende afstanden. Maar dat is voor ons nooit een verrassing. Wij weten alles over deze afwijkingen. En kunnen u hierin dus ook uitstekend adviseren.

Ons materieel

Sonderingen voeren we uit met onze eigen sondeerwagens. Dit kan een zware 6×6 vrachtwagen zijn, of een voertuig met rupsbanden. Sonderen op land, in beperkte ruimte en op water: alles is mogelijk. Het diverse materieel van Silt is namelijk multi-inzetbaar en altijd bij de tijd! Tijdens het sonderen kunnen we ook meteen de helling, waterspanning, elektrische geleiding, temperatuur, versnelling, seismische snelheden en magnetische veldsterkte meten.

Wilt u meer weten over sonderen en over de mogelijkheden die Silt u kan bieden? Neem dan snel contact met ons op!